17. juni 2019
Skal du holde barsel med barselsdagpenge eller løn?
Der er rigtig meget at sætte sig ind i, når du er gravid og skal på barsel. Blandt andet, hvordan din økonomi ser ud. Her er det afgørende, om du er ansat et sted med overenskomst. Hvis ikke, må du desværre nøjes med barselsdagpenge.

Der er en række forudsætninger, som skal være opfyldt for, at du kan få løn i stedet for barselsdagpenge. Den første er, at du er ansat på en arbejdsplads med overenskomst.


Forudsætning for løn i 4 uger før termin: Du har mindst 9 måneders anciennitet på det forventede fødselstidspunkt.


Forudsætning for løn under barsel i 22 uger efter fødslen: Du har på fødselstidspunktet været beskæftiget i 9 måneder inden for de sidste 18 måneder.


Forudsætning for løn under sygdom: Du har 9 måneders anciennitet som svend på virksomheden og får fuld løn under de første 4 ugers sygdom. For uge 5, 6 og 7 får du en lidt lavere løn.


Forudsætning for indbetaling af pension i 14 ugers barsel: Du har på fødselstidspunktet 9 måneders anciennitet.


Arbejder du på en arbejdsplads, hvor frisørfagets overenskomst eller wellnessoverenskomsten er gældende, er du berettiget til op til 3 timers frihed med fuld løn i forbindelse med hver forebyggende graviditetsundersøgelse.


Fædre får også løn
De 2 uger, som fædre kan holde i forbindelse med barsel, udløser også fuld løn, hvis der er overenskomst på arbejdspladsen, og betingelserne i overenskomsten i øvrigt er opfyldt.


De 5 ugers orlov fra 15. uge, som faren har ret til, er også på fuld løn. Det samme er tilfældet, hvis faren yderligere holder de 3 ugers orlov, som kan deles mellem mor og far.


Få mere at vide
Barselsreglerne er bygget op af lovgivning og overenskomster. Det kan være svært at få det fulde overblik. Her kan du kan få mere at vide:


Dansk Frisør & Kosmetiker Forbunds gode råd om barsel


Nyhed fra marts om barselsplan og rettigheder i Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund


Borger.dk


Under alle omstændigheder er det en god ide at kontakte Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund, hvis du er tvivl.



Prøv barselsberegneren

Borger.dk har en barselsberegner, du kan bruge til at få en vejledende plan for, hvordan du kan holde barsel. Prøv beregeren

Barsel